2-daagse Workshop - glazuurinitiatie

Sofie Goethals

Voor een 2-daagse workshop basisglazuren nodigde ik de topexpert Sofie Goethals uit van SOGO keramiek.

Sofie is wetenschapper en werkt sinds 2021 voltijds als keramist. Haar grote passie is seriedraaien en glazuurchemie. In de workshops deelt ze haar uitgebreide kennis en kunde over klei en glazuur aan zowel beginners als gevorderden.  Dankzij Sofie heb ik zelf meer plezier in glazuren omdat dankzij meer informatie en achtergrond.

Wie beter dan Sofie om je in te wijden in de wereld van glazuur.  

Heb je ondertussen ook wat bestofte glazuurboeken en/of recepten liggen maar weet je niet hoe er nu precies aan te beginnen?

Heb je al online glazuurrecepten gevonden maar raak je er toch niet helemaal wijs uit? Wil je meer begrijpen wat er gebeurt als je grondstoffen samen gooit, op je stuk aanbrengt en in de oven zet? Dan is deze initiatie in het glazuren wellicht iets voor jou.

In deze tweedaagse workshop geeft Sofie een basis om zelf aan de slag te kunnen met eigen gemaakte steengoed glazuren. De glazuurrecepten zijn geschikt voor een temperatuur van 1220 - 1240 graden. Theorie (presentatie) en praktijk (glazuurtesten maken) worden afgewisseld.

Tijdens de tweedaagse komen volgende zaken aan bod:

  • Wat is een glazuur?
  • Uit welke basiscomponenten wordt een glazuur opgebouwd?
  • Welke grondstoffen worden gebruikt om glazuren aan te maken?
  • Wat zijn nu eigenlijk opaak makers en kleurende oxiden?
  • Hoe lees en interpreteer je een glazuurrecept?
  • Hoe ga je veilig aan de slag?
  • Welke verschillende glazuur testmethodes zijn er? We testen verschillende methodes uit in de praktijk.
Sogo glazuren
glazuurpiramide
PXL_20210621_123337404.PORTRAIT
PXL_20210626_122052778.PORTRAIT[1]

Voor Wie:

Deze cursus is geschikt voor iedereen die geen of beperkte ervaring heeft met het zelf samenstellen van glazuren.

Let op: zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven nemen liever niet deel. We werken met metaaloxiden en hoewel we de nodige beschermingsmaatregelen nemen, zoals handschoenen en mondmasker, blijft het toch riskant. Deelnemen is op eigen risico. ​

Het is ideaal dat je beide handen functioneel kan gebruiken.  Het is haalbaar om vanuit de rolstoel deel te nemen.

Mee te nemen:

  • Schort
  • Handdoek
  • Mondmasker (FFP3, aan te kopen in een doe-het-zelf zaak of een keramiekwinkel)
  • Rekenmachine (liefst niet met de GSM)
  • Notitieboekje
  • Lunch

Wat
Een 2-daagse workshop telkens van 9u30 tot 16u op zondag 13 oktober en zondag 20 oktober 2024.
Je kan desgewenst meteen boeken hieronder via de cursusagenda.

Waar
In het atelier te Tienen, Leuvenselaan 259.
Op wandelafstand van het station en goed bereikbaar met de fiets of de auto. Parkeerplaatsen zijn voldoende in de straat.  Gelieve niet op of voor de oprit te parkeren.

glazuren

Kostprijs
Totale kostprijs: 240€ (incl. BTW).

Alle grondstoffen en materialen zijn inbegrepen alsook het bakken van de stalen. Na de cursus krijgt iedereen de volledige presentatie digitaal toegestuurd. Bovendien krijg je een 1kg glazuur (te kiezen uit de honderden stalen) mee naar huis om zelf mee te experimenteren.

Je hoeft enkel het materiaal van op het lijstje mee te brengen.  Koffie, thee, water en een versnapering wordt voorzien.

Betalingen:
Je kan je deelname aan een initiatie, workshop en/of cursus enkel via deze website reserveren.  Betaling van het volledige bedrag gebeurt dus onmiddellijk.

Annulatie:
In geval de cursus niet kan doorgaan wegens te weinig inschrijvingen of overmacht, krijg je het lesgeld volledig teruggestort.
Terugbetalingen van het lesgeld bij annulatie door de cursist worden enkel uitgevoerd indien je zelf een plaatsvervanger kan vinden of er mensen op de wachtlijst je plaats kunnen innemen voor de aanvang van de cursus.  In dit geval wordt er een annuleringskost van 25€ aangerekend om de administratiekost te dekken.

oktober 2024
No event found!
Scroll naar boven