GLAZUURCONSISTENTIE, VISCOSITEIT EN SOORTELIJK GEWICHT

Sofie Goethals

Voor deze workshop nodig ik de topexpert Sofie Goethals uit van SOGO keramiek.

Sofie is wetenschapper en werkt sinds 2021 voltijds als keramist. Haar grote passie is seriedraaien en glazuurchemie. In de workshops deelt ze haar uitgebreide kennis en kunde over klei en glazuur aan zowel beginners als gevorderden.  Dankzij Sofie heb ik zelf meer plezier in glazuren omdat dankzij meer informatie en achtergrond.

Wie beter dan Sofie om je een stapje verder te brengen in de wereld van glazuur.  

viscositeit
Op bovenstaande foto zie je twee tassen. Bij de linkse tas dekt het glazuur niet mooi waardoor de kleur gelig is en niet consistent. Daarnaast vertoont het glazuur ook glazuurfouten zoals speldenprikken. De rechtse tas is mooi egaal gedekt, de kleur is exact wat ik voor ogen had en was ook veel aangenamer om te glazuren. Het glazuur droogde niet té snel na applicatie maar bleef ook geen uur nat. Geloof me of niet maar op deze twee tassen staat exact hetzelfde glazuur. Dezelfde grondstoffen, dezelfde samenstelling, dezelfde oven, dezelfde atmosfeer, dezelfde temperatuur. Wat is dan het verschil? Hoe het glazuur is aangemaakt. Het linkse glazuur bevat veel te veel water en was niet bijkomend geflocculeerd (ingedikt). Het rechtse glazuur bevat net de juiste hoeveelheid water en heb ik een beetje gedeflocculeerd (dunner gemaakt maar niet met water). Hoe ik weet dat dit het resultaat verbetert? Omdat ik het soortelijk gewicht van mijn glazuur vooraf heb bepaald. 

Komt deze problematiek je bekend voor? Is jouw glazuur niet altijd consistent? De ene keer is het goed, de andere keer niet? Is jouw transparant glazuur soms melkachtig wit? Verwacht je een donkerblauwe levendige glazuur en draait die soms eerder groen of zelfs bruin uit? Druipt je glazuur soms tot op de ovenplaat terwijl de temperatuur 100% zeker goed zat voor de samenstelling? Blijf je maar water toevoegen aan je glazuur maar blijft die dik?

Als dit herkenbaar is, dan is deze cursus voor jou een must! Ik leer je alles wat je moet weten over glazuurdikte, viscositeit, flocculeren en deflocculeren zodat je telkens opnieuw perfecte resultaten haalt met jouw glazuren.

Naast een portie theorie in de voormiddag gaan we na de lunch aan de slag met jullie eigen "probleemglazuren". Aangekoekt, onhandelbaar, niet mee te glazuren? We verbeteren samen jouw glazuur! 

Voor Wie:

De cursus is geschikt voor iedereen die reeds (een beperkte) ervaring heeft met glazuren in de praktijk. Je glazuurde dus als eens (met een dompel of gietglazuur) een werkstuk, al dan niet met problemen. Je hebt totaal geen theoretische voorkennis nodig over glazuren om deze workshop te kunnen volgen.

Het is ideaal dat je beide handen functioneel kan gebruiken.  Het is haalbaar om vanuit de rolstoel deel te nemen.

Mee te nemen:

Lunch, notitieboekje en schrijfgerief.
Aangemaakte probleemglazuren, liefst met het recept erbij indien gekend. Een voorbeeldstaal of potje met de problemen kan handig zijn.

draaien pottenbakken toegang atelier

Wat
Een 1-daagse workshop van 9u30 tot 16u op zondag 21 januari 2024.
Je kan desgewenst meteen boeken hieronder via de cursusagenda.

Waar
In het atelier te Tienen, Leuvenselaan 259 bus 1.
Op wandelafstand van het station en goed bereikbaar met de fiets of de auto. Parkeerplaatsen zijn voldoende in de straat.  Gelieve niet op of voor de oprit te parkeren.

Kostprijs
Totale kostprijs: 125€ (incl. BTW).

Na de cursus krijgt iedereen de volledige presentatie digitaal toegestuurd. Bovendien krijg je een 60ml spuit, een flesje deflocculans en een zakje flocculans mee naar huis zodat je zelf meteen aan de slag kan. De materialen om jouw glazuur te optimaliseren zijn inbegrepen. 

Betalingen:
Je kan je deelname aan een initiatie, workshop en/of cursus enkel via deze website reserveren.  Betaling van het volledige bedrag gebeurt dus onmiddellijk.

Annulatie:
In geval de cursus niet kan doorgaan wegens te weinig inschrijvingen of overmacht, krijg je het lesgeld volledig teruggestort.
Terugbetalingen van het lesgeld bij annulatie door de cursist worden enkel uitgevoerd indien je zelf een plaatsvervanger kan vinden of er mensen op de wachtlijst je plaats kunnen innemen voor de aanvang van de cursus.  In dit geval wordt er een annuleringskost van 25€ aangerekend om de administratiekost te dekken.

oktober 2024
november 2024
No event found!
Scroll naar boven